fbpx

Suplementacja idealna dla jesieniary.

Zastanawiasz się jakie suplementy są najlepsze na jesień?

Typowa #jesieniara to nie tylko Netflix, koc i herbatka. Jeśli określasz się jako fanka tej pory roku to zapewne szczególnie dbasz jesienne stylówki i dobry wygląd. Do dobrego outfitu warto mieć zadbane włosy tak by dobrze prezentowały się spod beretu oraz o skórę by była gładka i nie łuszczyła się pod eleganckimi rękawiczkami. Żadna z nas przecież nie chce jej zrzucać jak wąż, ani raczyć swojego konkubenta suchymi nogami podczas oglądania filmu.

Nie tylko kremiki…

W tym wypadku nie tylko kremiki, maski do włosów i olejki pomogą nam zachować dobry stan skóry i włosów – warto zadbać o siebie od środka. Mam na myśli sprawdzone suplementy i witaminy. Dziś przedstawię Ci kilka supli, których stosowanie zostało potwierdzone przez badania naukowe. Bez obaw! Nie będzie to czcza gadanina byś wypełniła koszyk w sklepie wszystkimi odżywkami, chcę przedstawić Ci możliwości byś mogła dobrze przejść przez tą nostalgiczną porę roku. Chcę również uświadomić Ci jak ważne jest dbanie o zdrowie przez cały rok tak byś nie musiała ratować na skutków zaniedbań.

Lista jest krótka, kompleksowa i zawiera kilka najważniejszych podpunktów.


1. Cynk

Cynk jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym, który ma kluczowe znaczenie utrzymania funkcji odpornościowej. Jego wpływ dociera do wszystkich narządów i typów komórek, stanowiąc integralny składnik obejmujący setki kluczowych enzymów. Niedobór cynku jest powszechny, bo dotyka do 1/4 populacji w krajach rozwijających się. Wszystko w wyniku stylu życia, wieku i czynników chorobowych, w konsekwencji, jego poziom jest czynnikiem, który może wpływać na odporność przeciwwirusową. Ludzie z niedoborem cynku są często najbardziej narażeni na zakażenie wirusowe, takie jak HIV lub wirus zapalenia wątroby typu C.

W ciągu ostatnich 50 lat zgromadzono wiele dowodów na to, że cynk ma działanie przeciwwirusowe na różne wirusy, z tych ustaleń wynika terapeutyczne zastosowanie cynku w infekcjach wirusowych, takich jak wirus opryszczki i przeziębienie.

Osobiście suplementuję ten cynk. > KLIK

Jakimi produktami spożywczymi możesz dostarczyć cynk do organizmu?

Jedząc: wołowinę, jagnięcinę, podroby, pestki dyni, ziarna sezamu, orzechy nerkowca, jogurty, szpinak, awokado, cukinię, czosnek, jagody goi nasiona chia lub używając kakao. Jest wiele naturalnych źródeł z których możesz dostarczyć sobie naturalnie ten pierwiastek.


2. Probiotyki

Kefir ma wysoką wartość odżywczą, a zawdzięcza to obecności probiotyków o udowodnionym korzystnym działaniu na organizm człowieka. Często stosowany jest przez osoby z nietolerancją laktozy, które często lepiej tolerują ten produkt w porównaniu do mleka. Kefir zawiera korzystne dla zdrowia bakterie fermentacji mlekowej oraz niewielkie ilości alkoholu. 

Kefir jest źródłem:

  • witamin B1 i B12
  • kwasu foliowego
  • witaminy K i biotyny
  • wapnia
  • magnezu
  • aminokwasy, m.in. tryptofan (wpływa pozytywnie na układ nerwowy).

Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz spożywać kefiru, bo np powoduje u ciebie problemy żołądkowe, zachęcam Cię spróbowania suplementacji witamin i minerałów zawartych w kefirze. Jako ambasadorka Activlab udostępniam Ci kod OLA25 z którym otrzymasz 25% zniżki. Wszystkie potrzebne suplementy znajdziesz tu. > KLIK

Trafiłam na kilka ciekawostek oraz badań związanych z probiotykami. Jedno z badań przeprowadzano na grupie sportowców w celu sprawdzenia wpływu kefiru na funkcjonowanie organizmu osób aktywnych fizycznie.

W badaniach wykazano, że picie kefiru przyspiesza regenerację, zmniejsza zmęczenie oraz poprawia wyniki w sportach wytrzymałościowych. Wpływa też na wyższy poziom glikogenu mięśniowego i wątrobowego. To istotna kwestia dla sportowców – zwiększa możliwości treningowe organizmu.

Kefir ma pozytywny wpływ na wskaźniki biochemiczne, bo powoduje spadek ilości CK – kinazy keratynowej, która jest markerem uszkodzenia mięśni. Jej poziom wzrasta w surowicy podczas długotrwałego, intensywnego wysiłku fizycznego. 

Wykazano wpływ kefiru na hamowanie procesów katabolicznych. W grupie spożywającej kefir było znacznie niższe stężenie mleczanu i amoniaku we krwi niż w grupie kontrolnej. Amoniak, który gromadzi się w trakcie wysiłku fizycznego, przyspiesza uczucie zmęczenia.

Kolejne badanie wykazało, że mechanizmy przeciwwirusowe kefiru obejmują zwiększenie produkcji makrofagów, zwiększenie fagocytozy, zwiększenie produkcji klastra komórek różnicujących się dodatnich (CD4+), CD8+, immunoglobulin (Ig)G+ i IgA+, limfocytów T, neutrofili, a także cytokin (np. interleukina (IL)-2, IL-12, interferon gamma-y). Kefir może działać jako środek przeciwzapalny, zmniejszając ekspresję IL-6, IL-1, TNF-α i interferonu-γ. Dlatego może być znaczącym hamulcem „burzy cytokinowej”, która przyczynia się do COVID-19.

Naturalnie probiotyki znajdziesz w kiszonkach, napojach probiotycznych, fermentowanych warzywach i occie jabłkowym.


3. Czosnek

Sporządzane z niego ekstrakty oraz suplementy, mają potwierdzone działanie przeciwzapalne i immunostymulujące. Zawierają związki, które pomagają układowi odpornościowemu zwalczać patogeny. Wspaniałą właściwość zawdzięczmy przez alliinie. Jej największa ilość zgromadzona została w ząbkach. Kiedy czosnek jest miażdżony lub żuty, związek ten zamienia się w allicynę (główny składnik aktywny czosnku). Wykazano, że składniki czosnku wzmacniają reakcję niektórych rodzajów białych krwinek i stymulują je do zwalczania wirusów, w tym tych powodujących przeziębienie i grypę. Za potwierdzone naukowo działanie lecznicze czosnku odpowiedzialne są przede wszystkim zawarte w nim związki siarkowe, które także nadają charakterystyczny smak i zapach temu warzywu.

Potwierdza to wiele badań. Jedno 12-tygodniowe, przeprowadzone na grupie 46 osób. Uczestnikom podawano codziennie suplement, zawierający ekstrakt z czosnku. Okres badania przypadał na miesiące jesienno-zimowe, w których częstotliwość zachorowania na infekcje dróg oddechowych jest wyższa niż w innych porach roku.

W grupie przyjmującej suplement czosnku zmniejszyła się liczba przeziębień o 63% w porównaniu z placebo. Ponadto średnia długość trwania objawów przeziębienia również zmniejszyła się o 70%, z 5 dni w grupie placebo do zaledwie 1,5 dnia w grupie przyjmującej preparat czosnku.

Inna praca potwierdza, że przyjmowanie czosnku skraca czas trwania przeziębienia i grypy. Badanym podawano ekstrakt z czarnego czosnku w dawce 2,56 gramów dziennie. Zaobserwowano, że osoby przyjmujące preparat chorowały o 61% czasu krócej niż osoby niestosujące czosnku.

W takim razie czując drapanie w gardle i nadchodzące przeziębienie, od razu przygotowywać kanapki z czosnkiem? Warto spróbować, jednak nie ma stuprocentowej gwarancji. W niektórych pracach naukowcy twierdzą, że nie ma jednoznacznych dowodów na lecznicze działanie tego warzywa. To, co jest jednak pewne, to że spożywanie czosnku i jego wyciągów nie jest szkodliwe dla zdrowia. Jeśli chcesz spróbować, a nie wyobrażasz sobie zionąć dzień w dzień czosnkiem – zachęcam do wypróbowania tego suplementu. > KLIK


4. Witamina D3

Napisałam to jakiś czas temu artykuł zawiera kompleksowe info. >KLIK

Pamiętaj! Nie jest to żadna porada, każde dawki suplementów należy dobierać pod siebie i najlepiej pod okiem doświadczonego lekarza oraz w wyniku niedoborów. Oczywiście, że możesz zrobić to samemu, jednak wcześniej warto przeczytać dokładnie jakie mogą być skutki uboczne oraz jakie są przeciwwskazania. 

Jeśli zamiawiasz suple na Activlab pamiętaj o zniżce 25% od swojej ulubionej ambasadorki 😉 Wystarczy wpisać OLA25 podczas składania zamówienia.

Zdrowej jesieni!


Bibliografia:

W swoim artykule częściowo korzystałam z bardzo pomocnych artykułów:

  • https://dietetycy.org.pl/czosnek/
  • https://dietetycy.org.pl/kefir-napojem-sportowcow/

oraz badań:

~ The Role of Zinc in Antiviral Immunity – Scott A Read, Stephanie Obeid, Chantelle Ahlenstiel, Golo Ahlenstiel, – PubMed, PMID: 31305906 PMCID: PMC6628855

~ Kefir Supplementation Modifies Gut Microbiota Composition, Reduces Physical Fatigue, and Improves Exercise Performance in Mice,  2018 Jul 4;10(7) – Yi-Ju Hsu, Wen-Ching Huang, Jin-Seng Lin, Yi-Ming Chen , Shang-Tse Ho, Chi-Chang Huang and Yu-Tang Tung,  

~ Kefir: A protective dietary supplementation against viral infection – Reham Samir Hamida, Ashwag Shami, Mohamed Abdelaal Ali, Zakiah Nasser Almohawes, Afrah E Mohammed, Mashael Mohammed Bin-Meferij  – PubMed, PMID: 33186795 PMCID: PMC7655491

~ Supplementation with aged garlic extract improves both NK and γδ-T cell function and reduces the severity of cold and flu symptoms: a randomized, double-blind, placebo-controlled nutrition intervention. Clinical Nutrition, 31(3), 337-344 – Nantz, M. P., Rowe, C. A., Muller, C. E., Creasy, R. A., Stanilka, J.M., & Percival, S. S. (2012).

~ Josling, P. (2001). Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey. Advances in therapy, 18(4), 189-193. Lissiman, E., Bhasale, A. L., & Cohen, M. (2014). Garlic for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews, (11).

Blog to efekt wzlotów i upadków oraz chęci stworzenia przestrzeni, która będzie źródłem wiedzy i inspiracji dla osób chcących dokonać stałych zmian w swoim życiu. W podróży ze mną pokażę Ci, jak spokojnym i konsekwentnym podejściem można osiągać cele, które do tej pory były poza Twoim zasięgiem.

Related Posts

Leave a Reply