Chlebek figowy to bardzo prosty, super miękki i mokry zamiennik słodkości, który bez wyrzutów sumienia może znaleźć się w Twoim codziennym menu.

Jest bez glutenu, bez laktozy i bez cukru, a do przepisu potrzebujesz zaledwie kilku składników… Kluczem do tego wilgotnego, słodkiego i pysznego chleba są przejrzałe banany. Te które chcesz wyrzucić będą idealne aby zrobić z nich ten przysmak, a te przejrzałe są słodsze i łatwiejsze do pieczenia.
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- Figi
- Jajko
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka białka z @olimp_nutrition_pl
- Cynamon
- 20 ml oleju kokosowego
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
Jak to zrobić?
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż brytfankę papierem do pieczenia.
2. Przygotuj siemię lniane je z łyżką wody i pozostaw na 5-10 minut, aby zgęstniało.
3. W dużej misce rozgnieć banany, a następnie dodaj jajka i olej kokosowy.
4. Dodaj wszystkie suche składniki i mieszaj, aż dobrze się połączą.
5. Dodaj cynamon i pokrojone figi i jeszcze raz wymieszaj.
6. Wlej ciasto i nałóż plasterki fig na masę.
7. Piecz przez 40-45 minut lub do momentu, gdy włożona w środku wykałaczka wyjdzie czysta.
8. Pozostaw do ostygnięcia przed cięciem.

Chlebek przechowywać możesz 5 dni, jednak nie wierzę, że Ci się uda! Jest tak soczysty, że pokochasz ten przepis!
Daj znać jak Ci poszło 🙂
Jeśli chcesz więcej to sprawdź mojego Ebooka z fit słodkościami gdzie jest ich aż 25!