fbpx

Chlebek figowy [PRZEPIS]

Chlebek figowy to bardzo prosty, super miękki i mokry zamiennik słodkości, który bez wyrzutów sumienia może znaleźć się w Twoim codziennym menu.

Jest bez glutenu, bez laktozy i bez cukru, a do przepisu potrzebujesz zaledwie kilku składników… Kluczem do tego wilgotnego, słodkiego i pysznego chleba są przejrzałe banany. Te które chcesz wyrzucić będą idealne aby zrobić z nich ten przysmak, a te przejrzałe są słodsze i łatwiejsze do pieczenia.

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • Figi
  • Jajko
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka białka z @olimp_nutrition_pl 
  • Cynamon
  • 20 ml oleju kokosowego
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Jak to zrobić?

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyłóż brytfankę papierem do pieczenia.

2. Przygotuj siemię lniane je z łyżką wody i pozostaw na 5-10 minut, aby zgęstniało.

3. W dużej misce rozgnieć banany, a następnie dodaj jajka i olej kokosowy.

4. Dodaj wszystkie suche składniki i mieszaj, aż dobrze się połączą.

5. Dodaj cynamon i pokrojone figi i jeszcze raz wymieszaj.

6. Wlej ciasto i nałóż plasterki fig na masę.

7. Piecz przez 40-45 minut lub do momentu, gdy włożona w środku wykałaczka wyjdzie czysta.

8. Pozostaw do ostygnięcia przed cięciem.

Chlebek przechowywać możesz 5 dni, jednak nie wierzę, że Ci się uda! Jest tak soczysty, że pokochasz ten przepis!

Daj znać jak Ci poszło 🙂

Jeśli chcesz więcej to sprawdź mojego Ebooka z fit słodkościami gdzie jest ich aż 25!

Blog to efekt wzlotów i upadków oraz chęci stworzenia przestrzeni, która będzie źródłem wiedzy i inspiracji dla osób chcących dokonać stałych zmian w swoim życiu. W podróży ze mną pokażę Ci, jak spokojnym i konsekwentnym podejściem można osiągać cele, które do tej pory były poza Twoim zasięgiem.

Leave a Reply